Zelf Geurstokjes Maken, hoe doe je dat?

Jij bent op zoek naar methodes om zelf geurstokjes te kunnen maken om thuis een fijne geur ervaring te creëren.

Wij zijn Perry en Lisanne en wonen al meer dan 10 jaar op onszelf. Wij houden van sfeervolle, lekker ruikende producten voor thuis. In dit artikel zetten wij voor jou op een rij op welke manieren jij zelf geurstokjes kan maken, bijvoorbeeld met bladeren of wasverzachter.

Lees snel verder en probeer het vooral ook zelf! Deel je ervaringen en vragen in de comments onderaan de pagina, wij zijn benieuwd of het jou ook lukt.

Waarom zelf Geurstokjes maken?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij zelf aan de slag wilt om geurstokjes te maken. Hier volgen wat redenen om ervoor te kiezen om zelf aan de slag te gaan.

Eigen keuze in materialen

De meeste geurstokjes die in webshops of winkels verkocht worden zijn machinaal gemaakt, in fabrieken. Daar komen vrijwel altijd chemische processen aan te pas, bijvoorbeeld om het juiste parfum samen te stellen. Ook de houders worden doorgaans machinaal gemaakt met ingrediënten als kunststof, glas of keramiek.

Hiervoor wordt gekozen omdat winkelproducten in grote oplages gemaakt worden. Dat zorgt er ook voor dat biologische of natuurlijke ingrediënten doorgaans niet meer gebruikt worden. Wij vinden dat zonde.

Als jij zelf geurstokjes maakt, heb je volledig zelf in de hand welke materialen en ingrediënten jij gebruikt. Dit helpt als je niet goed tegen bepaalde materialen kunt of simpelweg een bepaalde voorkeur hebt.

Grip op budget

Geurstokjes van merken kunnen nogal wat kosten. Merken als Jo Malone zitten al gauw boven de €100 en voor populaire merken als Rituals of Janzen betaal je doorgaans tussen de €25 en €75 per geurstokje. Natuurlijk zijn er ook genoeg betaalbare merken zoals NIVEA, die je meestal wel voor €10-25 kan krijgen.

Vindt jij budget belangrijk? Dan loont het om zelf geurstokjes te maken. Je hebt de kosten daarbij zelf in de hand. Je kan ervoor kiezen om dure of goedkope materialen te gebruiken, helemaal naar jouw voorkeur. Op deze manier hou je grip op de kosten.

Vragen over Geurstokjes?

Heb jij vragen over het gebruik van Geurstokjes? Kijk dan even op onze Q&A pagina over Geurstokjes.

Lukt het niet om zelf geurstokjes te maken, dan is het zelf maken van wierook wellicht wat voor jou! Ook daar hebben wij een stappenplan voor geschreven.

1: Zelf Geurstokjes Maken Geurolie

Om zelf geurstokjes te maken, heb je het volgende nodig:

 • Een container (houder) voor de stokjes: Dit kan een glazen pot, vaasje of elk ander type container zijn dat hoog genoeg is om de stokjes te houden en een smalle opening heeft.
 • Absorberende stokjes: Bamboestokjes of satéprikkers. Deze kun je online of in een hobbywinkel kopen. Wij hebben een overzicht gemaakt van losse stokjes die je kan gebruiken
 • Geurende olie: Je kunt elk type geurende olie gebruiken dat je lekker vindt. Essentiële oliën, Etherische oliën of geuroliën werken allemaal goed
 • Een kleine trechter: Hiermee is het gemakkelijker om de olie in de container te gieten.
 • Optioneel kan je 1 tot 4 theelepels alcohol (70%) en gedemineraliseerd water toe te voegen. Op deze manier kan je makkelijker een grotere hoeveelheid vloeistof genereren

Om de geurstokjes te maken:

 1. Gebruik de trechter om de houder te vullen met olie en optioneel de alcohol en gedemineraliseerd water
 2. Sluit de houder en mix de vloeistoffen. Goed schudden!
 3. Open de houder en plaats de stokjes erin totdat ze zo ver mogelijk ondergedompeld zijn
 4. Laat de stokjes een paar uur of een nacht in de olie weken
 5. Draai de stokjes daarna om, zodat ze de olie gelijkmatig opnemen.
 6. Voilà! Meer hoef je eigenlijk niet te doen
 7. Plaats de container op de gewenste locatie en de geurstokjes zullen langzaam de geur vrijgeven in jouw woning

Je kunt de geur van je stokjes aanpassen door te experimenteren met verschillende types en combinaties van vloeistoffen en oliën.

Vind jij design belangrijk? Je kunt ook een paar druppels voedselkleurstof aan de olie toevoegen als je de stokjes een decoratiever uiterlijk wilt geven. Dit is bijvoorbeeld gebruikelijk bij oranje- en gele geurstokjes.

Oranje en Gele Geurstokjes
Een voorbeeld van een geurstokje met voedselkleurstof

2: Zelf Geurstokjes Maken Etherische Olie

De credits voor deze methode gaan volledig naar Ilke van Fermcreatief. In de volgende video legt zij uit hoe je een bestaande houder, etherische olie en bamboe stokjes kan combineren tot een zelfgemaakt geurstokje. Ze geeft je zelfs nog wat tips om de houder leuk te stylen. Ik vind de aanpak van Ilke heel leuk en weet zeker dat jij er ook inspiratie uit kan halen.


3: Zelf Geurstokjes Maken Wasverzachter

Het is mogelijk om geurstokjes te maken met wasverzachter, hoewel dit wellicht niet de meest effectieve of duurzame methode is.

Wasverzachter is niet ontworpen om als geur te worden gebruikt en kan niet de gewenste geursterkte of houdbaarheid hebben als het op deze manier wordt gebruikt. Bovendien wordt wasverzachter doorgaans niet ingezet als olie en kan het niet volledig opgenomen worden in de stokjes zoals een specifieke geurolie dat wel zou doen.

Als je toch wilt proberen om wasverzachter te gebruiken om geurstokjes te maken, kun je dit op de volgende manier doen:

 1. Leng de wasverzachter aan met water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit zal helpen om de wasverzachter beter op te nemen in de stokjes.
 2. Giet de vloeistof in de container (houder)
 3. Sluit de houder en schud deze flink, totdat de vloeistof goed gemend is
 4. Open de houder en plaats de absorberende stokjes erin totdat ze zo ver mogelijk ondergedompeld zijn
 5. Laat de stokjes een paar uur of een nacht in de wasverzachter weken
 6. Draai de stokjes daarna om, zodat ook de andere zijde de vloeistof kan opnemen
 7. Voilà. Jouw geurstokjes zijn af
 8. Plaats de houder in een ruimte naar keuze en de geur zal langzaam verspreiden

Houd er rekening mee dat de geursterkte en houdbaarheid van deze wasverzachter stokjes niet zo sterk of langdurig zijn als die gemaakt met specifieke geuroliën. Je zou de stokjes waarschijnlijk vaker moeten vervangen of meer wasverzachter moeten gebruiken om het gewenste niveau van geur te bereiken.

Geurstokjes Zelf maken
Let op de hygiëne en veiligheid als je met parfums of andere chemische middelen werkt. Was na het mengen je handen goed.

4. Geurolie Zelf Maken en bijvullen

Je kan op basis van bovenstaande methodes 1 t/m 3 natuurlijk ook alleen een geurolie maken en daarmee jou bestaande houder vullen.

Om je eigen geurolie te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Dragerolie, zoals jojoba-olie, zoete amandelolie of gefractioneerde kokosolie
 • Een geurolie zoals essentiële olie of etherische olie
 • Een kleine glazen fles of container met een goed afsluitbare dop

De dragerolie zal dienen als basis voor de geurolie, deze zorgt voor verdunning en hierdoor wordt de mix draaglijker voor de huid, neus en ogen. De geuroliën zullen de gewenste geur verzorgen.

Je kunt elke combinatie van oliën gebruiken om de geur te creëren die je wilt. Bijvoorbeeld, je kunt lavendel essentiële olie en vanille geurolie kiezen voor een kalmerende, verzachtende geur, of pepermunt essentiële olie en sinaasappel geurolie voor een verfrissende, opwekkende geur.

Hier volgt het eenvoudige recept om je eigen geurolie te maken:

 1. Kies de oliën die je wilt gebruiken
 2. Vul de glazen fles of container ongeveer tot de helft met de dragerolie
 3. Voeg de oliën toe in de container. De hoeveelheid geurolie die je gebruikt hangt af van de sterkte van de geur die je wilt en de grootte van de fles of container die je gebruikt. Als algemene regel kun je ongeveer 20-30 druppels geurolie per 100 gram dragerolie gebruiken
 4. Sluit de container af en schud goed om de oliën te mengen.
 5. Laat de geurolie minstens 24 uur samen in de container zitten om de oliën volledig te laten mengen.
 6. Test de mix na 24 uur om te zien of je tevreden bent met de sterkte van de geur. Als je een sterkere geur wilt, kun je nog een paar druppels geurolie toevoegen. Als de geur te sterk is, kun je de olie verdunnen met dragerolie.
 7. Als je tevreden bent met de geur kan je deze in gebruik nemen. Mocht je er later gebruik van willen maken dan sluit je de container af en bewaar je hem op een koele, donkere plaats. De geurolie zal enkele maanden tot een jaar houdbaar zijn, afhankelijk van het type olie
Geurstokjes zelf maken olie
Oliën mengen van nature goed. Laat ons in de reacties vooral weten welke mix jij hebt gemaakt.

Dingen om rekening mee te houden

Het zelf maken van een geurstokje gaat natuurlijk met name om het geurstokje. Toch zijn er andere zaken waar je rekening mee kan houden in het samenstellen van jouw product.

Met of zonder alcohol?

Het is gebruikelijk om alcohol toe te voegen aan zelfgemaakte geuren en parfums omdat alcohol kan helpen om de essentiële oliën en andere geurige ingrediënten in het parfum op te lossen en te verdelen.

Het kan ook helpen om het parfum te conserveren en de houdbaarheid te verlengen.

Alcohol kan ook sneller verdampen dan water, wat kan helpen om de tijd te verkorten die nodig is om de geurolie volledig te laten opnemen.

Wij raden aan om een hoogwaardige alcohol van minstens 70% te gebruiken en alchohol die een neutrale geur heeft.

De hoeveelheid alcohol die je gebruikt, hangt af van het specifieke recept dat je volgt en de gewenste sterkte van het parfum. Het wordt in het algemeen aanbevolen om maximaal 20 tot 30% alcohol te gebruiken ten opzichte van het totaal. Dat betekent dat je bij een olie of parfum van 100ml maximaal 20 tot 30ml alcohol zou moeten gebruiken.

Geuren nabootsen

Je mag de uitstraling of geur van een merk nooit kopiëren en daarna aanbieden.

Je kan de geur van een merk natuurlijk wel proberen na te maken voor eigen gebruik.

De volgende geurstokjes geuren zijn heerlijk, en zou je eens kunnen proberen na te bootsen. Laat je ons in de reacties weten of het is gelukt?

Fijnvoorthuis.nl staat voor kwaliteit

Fijnvoorthuis.nl is opgericht door Perry en Lisanne in 2022 en staat voor kwaliteit. Wij hebben de website deels uit passie en deels uit frustratie opgezet.

De passie komt vanuit digitaal ondernemen. De frustratie zit in het feit dat er dagelijks zoveel producten gekocht worden die direct weer in de kast of prullenbak verdwijnen. Om deze redenen vinden wij het belangrijk dat, als mensen spullen kopen, zij een gerichte, passende aankoop doen.

Wij hopen dat je wat hebt aan onze tips en adviezen. Laat het zeker even weten in de comments.

Perry en Lisanne
Perry en Lisanne

Hoi ik ben Lisanne! In mijn baan als social worker ben ik met veel mensen in contact om hen te helpen met hun week- en wooninvulling. Ik word er blij van om mensen te helpen met het creëren van een fijne thuiservaring. Ik lees daarnaast graag over interieur en styling advies. Op Fijnvoorthuis.nl wil ik ook anderen hiermee helpen, online. Mijn vriend Perry is handig met websites en samen hopen wij jou te helpen met jouw woonwensen.

Plaats een reactie