Zelf Wierook Maken: Een Complete Gids

Wierook heeft een lange geschiedenis en wordt al duizenden jaren gebruikt voor spirituele en medicinale doeleinden. Het is een mengsel van aromatische ingrediënten die worden verbrand om een aangename geur te creëren. 

Hoewel er veel soorten wierook verkrijgbaar zijn in de winkels, kun je ook zelf wierook maken. Dit artikel zal je begeleiden door het proces van het maken van wierook, van het kiezen van de juiste ingrediënten tot het branden van de wierook.

Is het gelukt? Laat het ons weten in de reacties 🙂

Wierook wordt al duizenden jaren gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld. Het wordt vaak gebruikt voor religieuze of spirituele ceremonies, alsmede voor therapeutische en meditatieve doeleinden. In het volgende artikel lees je meer over de spirituele betekenis van wierook.

Wierook wordt verbrand om een aangename geur te creëren die kan helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen. Wij hebben in een apart artikel alle verschillende doeleinden voor wierook op een rijtje gezet.

Het is erg leuk en bevredigend om je eigen wierook te maken. Het proces kan een beetje uitdagend zijn, maar met een beetje oefening kun je al snel heerlijk ruikende wierook maken. Lukt het niet dan zou je ook kunnen overwegen om zelf geurstokjes te maken.

Probeer verschillende combinaties van ingrediënten en wees niet bang om te experimenteren.

Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met het maken van je eigen wierook. Veel plezier en geniet van de heerlijke geuren die je creëert!

Wij hebben 2 methodes uitgezocht zodat jij zelf kan kiezen welke bij jou past:

 1. Natuurlijke Wierook maken
 2. Wierook Kegeltjes of Blokjes maken

Zelf Natuurlijke Wierook Maken

Met de volgende stappen kan jij zelf natuurlijke wierook maken. Scroll naar het volgende hoofdstuk als je kegeltjes of blokjes wil maken.

Als je van natuurlijke geuren houdt en een gezondere levensstijl wilt, waarom zou je dan geen natuurlijke wierook maken? Het is niet alleen leuk, maar ook gemakkelijk en het kan je helpen om de lucht in huis te zuiveren. Mocht dat je plan zijn, bekijk dan ook even het huis reinigen met wierook artikel.

In deze gids vind je alles wat je moet weten om zelf natuurlijke wierook te maken.

Benodigde Ingrediënten

Om natuurlijke wierook te maken, heb je een aantal ingrediënten nodig.

De ingrediënten zijn:

 • Natuurlijke hars, zoals frankincense, myrre of dragon’s blood
 • Gedroogde kruiden en bloemen, zoals lavendel, rozemarijn, salie en jasmijn. Mocht je aan Palo Santo hout of Witte Salie kunnen komen, dan kan dat ook een keuze zijn qua in plaats van gedroogde kruiden
 • Slagers- of barbecue touw dat tegen verbranding kan
 • Optioneel: Etherische olie
Zelf Wierook Maken Natuurlijk ingrediënten
Het doel is uiteindelijk kruiden te bundelen met het touw, zoals op deze afbeelding

Stappenplan

Als je alle ingrediënten klaar hebt liggen kunnen we beginnen.

De stappen om te nemen zijn:

Stap 1: Maak de hars fijn
Vermaal de natuurlijke hars in een kom met een stamper of vijzel. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Voeg hier optioneel Etherische olie aan toe.

Stap 2: Voorzie de kruiden van hars
Voor het maken van natuurlijke wierook is het belangrijk dat de kruiden niet geknipt of gemalen worden. Dit mogen steeltjes blijven zodat er uiteindelijk een bundel kan ontstaan. Bij deze stap is het wel belangrijk om de kruiden voorzichtig te mengen met de gemalen hars en optioneel met de olie.

Stap 3: Bundel de kruiden met touw
Voeg de kruiden eerst samen met de hand. Verbindt daarna alle kruiden met het slagers touw zodat het een mooie bos wordt. Laat de bos minstens 2 uur rusten zodat alle ingrediënten op kunnen drogen.

Stap 4: Wierook branden
Plaats de gemaakte wierook op een schaal of in een wierook brander. Steek de wierook bundel aan en geniet van een natuurlijke wierook geur.

Wil je stoppen, raadpleeg dan ook het wierook doven artikel.

Zelf Wierook Maken Natuurlijk branden
Geniet van jouw natuurlijke wierook creatie!

Zelf Wierook Kegels of Blokjes Maken

Aan de hand van de volgende stappen kan jij zelf wierook kegeltjes of blokjes maken. Ga terug naar boven als je natuurlijke wierook wil maken.

Benodigde Ingrediënten

Om wierook blokjes of kegeltjes te maken, heb je een paar basis ingrediënten nodig. 

De ingrediënten zijn:

 • Hars: dit is de basis van de wierook en geeft het zijn aroma. De meest gebruikte harsen zijn Myrre en Olibanum
 • Etherische oliën: deze worden gebruikt om extra geur toe te voegen aan de wierook. Je kunt bijvoorbeeld lavendel, jasmijn, sandelhout of rozemarijnolie gebruiken.
 • Kruiden en specerijen: deze kunnen worden gebruikt om extra geur en smaak toe te voegen aan de wierook. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, kruidnagel, pepermunt of salie
 • Houtskool: dit wordt gebruikt om de wierook te laten branden. Je kunt bijvoorbeeld houtskooltabletten gebruiken
Zelf Wierook Maken Kegel ingrediënten
Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt liggen. In de volgende stappen kan je beginnen met samenvoegen.

Stappenplan

Nu je weet welke ingrediënten je nodig hebt, kun je beginnen met het maken van wierook.

Volg de volgende stappen om zelf Wierook te maken:

Stap 1: Maak de hars fijn
Begin met het fijnmaken van de hars met behulp van een vijzel of stamper. Zorg ervoor dat de hars fijn genoeg is om uiteindelijk te drukken tot kegeltje of blokje.

Stap 2: Voeg de etherische oliën toe
Voeg een paar druppels etherische olie toe aan de fijn gemalen hars en meng deze.

Stap 3: Voeg kruiden en specerijen toe
Voeg de kruiden en specerijen toe aan het mengsel en meng nogmaals goed. Om blokjes of kegeltjes te maken moet je ook deze kruiden erg fijn malen.

Stap 4: Maak de wierook
Rol en druk het mengsel in kleine blokjes, pionnen of bolletjes en laat deze drogen. Je kunt eventueel gebruik maken van houtskooltabletten waarop je het mengsel legt, zodat het samen aan elkaar droogt.

Stap 5: Branden van de Wierook
Leg de gemaakte Wierook op een wierook brander, steek de wierook aan en geniet van de heerlijke geur.

Zodra je wil stoppen met branden maak je de wierook uit. Hoe je dat goed kan doen lees je in het wierook uitmaken artikel.

Zelf Wierook Maken Kegel branden
Mocht je een los kegeltje of blokje niet leuk vinden, dan kan je de mix ook aan een stokje drukken. Zo krijg je toch een soort van wierook stokje.

Tips en Tricks

 • Als het geheel niet goed hecht is de hars niet fijn genoeg. Vergruis deze zo klein mogelijk en voeg eventueel meer Etherische olie toe
 • Gebruik alleen natuurlijke ingrediënten als je duurzaam leven belangrijk vind
 • Experimenteer met verschillende combinaties van ingrediënten om je eigen unieke geur te creëren
 • Zorg er bij aansteken voor dat de ruimte kan doortochten, maar dat het niet te hard waait
 • Als je allergieën of gevoeligheden hebt, controleer dan de ingrediënten voordat je begint met het maken van de wierook

De volgende video die is gemaakt in opdracht van Stichting Mooi Matilo door Dorothee Olthof en Gerard Slokker beeld ook op een mooie manier uit hoe je zelf Wierook kan maken. Mocht een video je voorkeur hebben, dan raden wij deze video aan.

Mocht je er met deze tips nog niet uitkomen, dan raden wij je aan een kant en klaar wierook artikel te kopen. Op de volgende pagina kan je alle wierook geuren en types vinden.

Veelgestelde vragen over maken van Wierook

Als je vragen hebt over het maken van Wierook, dan verwijzen wij je graag naar de Wierook Vragen en Antwoorden Pagina. Op die pagina vind je veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.

Voor het zelf maken van Wierook hebben wij een aantal vragen specifiek uitlichten hieronder.

Kan ik synthetische ingrediënten gebruiken om wierook te maken?

Nee, het is het beste om alleen natuurlijke ingrediënten te gebruiken bij het maken van wierook. Synthetische ingrediënten kunnen giftige dampen afgeven als ze worden verbrand.

Hoe lang duurt het om wierook te maken?

Het proces van het maken van wierook kan variëren van enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt en het gewenste resultaat.

Kan ik mijn zelfgemaakte wierook cadeau geven?

Ja, zelfgemaakte wierook is een geweldig cadeau-idee voor vrienden en familie. Zorg ervoor dat je de wierook mooi verpakt en bewaart in een luchtdichte container.

Hoe bewaar ik mijn zelfgemaakte wierook?

Bewaar je zelfgemaakte wierook in een luchtdichte container op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht.

Is het veilig om wierook binnen te gebruiken?

Ja, wierook is over het algemeen veilig om binnen te gebruiken, zolang je het in een goed geventileerde ruimte doet en geen synthetische ingrediënten gebruikt.

Hoi ik ben Perry! Doordeweeks ben ik digitaal projectmanager voor bedrijven als Plieger, Philips Hue, HACO en anderen. Ik vind dit soort projecten gaaf en ben dol op eCommerce en online. Sinds 2011 ben ik daarnaast online ondernemer. Het begon klein met Twitteraccounts en is uitgegroeid door projecten als Fijnvoorthuis.nl. Deze website run ik met mijn vriendin Lisanne die veel kijk heeft op huisinrichting.

Plaats een reactie