Wierook doven: Hoe je wierook op de juiste manier uitmaakt

Wierook branden en uitmaken is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van verschillende religies en culturen over de hele wereld. Het wordt vaak gebruikt tijdens meditatie, gebed en andere ceremonies om een ​​gevoel van rust en ontspanning te creëren. 

Hoewel het branden van wierook veel voordelen heeft, is het belangrijk om te weten hoe je wierook op de juiste manier uitmaakt of dooft. Hoe doe je wierook uit?

In dit artikel leer je meer over hoe wierook doven een eitje wordt en en hoe je het op een veilige manier kunt doen.

Wat is Wierook?

Voordat we ingaan op hoe je wierook uitmaakt, is het belangrijk om te weten wat wierook eigenlijk is. Wierook is een mengsel van aromatische planten, harsen, oliën en andere natuurlijke stoffen die worden verbrand om een ​​aangename geur te creëren.

De meeste wierook koop je zo in een winkel of webshop. Eventueel zou je wierook zelf kunnen maken.

Het wordt vaak gebruikt voor spirituele doeleinden, maar kan ook worden gebruikt als luchtverfrisser of om de geur van rook te maskeren. In het volgende artikel kan je alle doeleinden van wierook vinden en wij hebben ook geschreven over de spirituele betekenis van wierook.

Wierook uitmaken doven uitzetten
Wierook kan nogal wat vuur afgeven, zeker als je het net aansteekt. De volgende stappen leggen je uit hoe je het vuur kan stoppen.

Waarom is het belangrijk Wierook uit te maken?

Wierook is een brandbaar materiaal en als het niet op de juiste manier wordt uitgemaakt, kan het leiden tot brandgevaar.

Daarnaast kan het verbranden van wierook leiden tot rookvorming, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en irritatie van de luchtwegen.

Daarom is een belangrijke vraag: hoe krijg je wierook uit?

Hoe maak je wierook uit?

Er zijn verschillende manieren om wierook uit te maken. Hier zijn enkele methoden:

Methode 1: Wierook doven met water

Een van de meest populaire methoden om wierook uit te maken is door het in water te dompelen.

Vul een bakje met water en plaats de wierook erin, zodat het volledig ondergedompeld is. Laat het enkele minuten in het water liggen, totdat het volledig doordrenkt is en de rook volledig is gestopt.

Gooi daarna het water weg en maak het bakje schoon.

Methode 2: Wierook uitmaken door te blazen

Je kunt je wierookstokje uitmaken door het simpelweg uit te blazen. Houd het uiteinde van de wierookstokjes of kegeltje vast en blaas er zachtjes op totdat het vuur dooft.

Zorg ervoor dat je de wierookstokjes boven een vuurvaste ondergrond houdt en dat er geen smeulende deeltjes op de grond vallen.

Methode 3: Wierook uitdrukken

Een andere manier om wierook uit te zetten is door het uit te drukken.

Dit doe je door het uiteinde van de wierookstokjes of kegeltjes in een zandbakje of een andere vuurvaste ondergrond te drukken totdat het vuur dooft.

Zorg ervoor dat de smeulende deeltjes volledig uitdoven voordat je de wierook weghaalt.

Wierook uitmaken stoppen
Als je wierook veilig staat kan je het ook laten opbranden. Dat duurt langer, maar zo haal je wel het meeste uit je wierook.

Eventueel zou je ook een kaarsendover kunnen overwegen. De meeste kaarsendovers zijn alleen te breed voor wierook, dus let daar dan wel even op, dat er niet alsnog lucht bijkomt waardoor de wierook niet uitgaat.

Tips en tricks voor Wierook Doven

Hoe doe je wierook uit? Better be safe than sorry!

Hier zijn enkele tips om wierook veilig uit te maken:

 • Houd altijd een vuurvaste ondergrond bij de hand, zoals een zandbakje, keramisch schaaltje of wierook houder
 • Houd de wierook altijd uit de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen, papier en meubels
 • Zorg ervoor dat de wierook volledig is uitgedoofd voordat je ze opbergt
 • Laat brandende wierook nooit onbeheerd achter
 • Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is tijdens het branden van wierook om de rook te verdunnen en de geur in een ruimte niet te verstikkend te maken
 • Gebruik alleen wierook van goede kwaliteit en vermijd synthetische wierook, omdat deze vaak chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid
Wierook uitmaken doven vuur
Hoe zet je wierook uit? Laat het ons weten in de reacties

Veelgestelde vragen over Wierook Uitmaken

Als je vragen hebt over het doven of uit maken van Wierook, dan verwijzen wij je graag naar de Wierook Vragen en Antwoorden Pagina. Op die pagina vind je veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.

Zoek je een specifieke wierook? Op de volgende pagina hebben wij alle wierook geuren en soorten op een rijtje gezet.

Hoi ik ben Lisanne! In mijn baan als social worker ben ik met veel mensen in contact om hen te helpen met hun week- en wooninvulling. Ik word er blij van om mensen te helpen met het creëren van een fijne thuiservaring. Ik lees daarnaast graag over interieur en styling advies. Op Fijnvoorthuis.nl wil ik ook anderen hiermee helpen, online. Mijn vriend Perry is handig met websites en samen hopen wij jou te helpen met jouw woonwensen.

2 gedachten over “Wierook doven: Hoe je wierook op de juiste manier uitmaakt”

 1. Ik ben dankzij jullie helemaal op de hoogte van wierook, kaarsen en geurstokjes. Dankzij jullie info weet ik nu wat ik kan kopen.
  Dank je wel.
  Monique Mulder

  Beantwoorden
  • Hi Monique, leuk dat je reageert! Fijn om te horen dat wij je hebben kunnen helpen. Wij schrijven met regelmaat nieuwe items, kom zeker nog eens terug 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie