De meest Rustgevende Geuren in Huis: voor rust en ontspanning

Vanwege voortdurende digitale prikkels en een drukke levensstijl, hebben mensen tegenwoordig vaak moeite met ontspanning vinden in huis. Onze moderne wereld wordt gedomineerd door smartphones, tablets en computers, die ons constant blootstellen aan informatie waarvan we denken daar direct wat mee te moeten. Hierdoor is het lastig om rust en stilte te vinden die nodig is om te ontspannen. Daarnaast brengt de hectische levensstijl met zich mee dat mensen vaak het gevoel hebben dat ze altijd ‘aan’ moeten staan, waardoor het lastiger is om stress en zorgen los te laten, zelfs wanneer ze thuis zijn. 

Het is daarom belangrijk dat we bewust tijd en ruimte creëren voor ontspanning in huis, om te ontsnappen aan de constante stroom van prikkels en innerlijke rust te voelen. 

In deze blog staan we stil bij geuren die ontspanning geven om het gevoel van ‘aan’ staan los te kunnen laten en een moment voor jezelf te creëren.

Populaire geuren voor rust en ontspanning

Lavendel

Lavendel is voor veel mensen een favoriet vanwege de kalmerende en ontspannende geur. De geur wordt vaak geassocieerd met rust en vrede, wat de toepassing van lavendel ideaal maakt voor ontspanning bij stress of angst.

Naast ontspanning bij stress of angst, heeft de geur van lavendel de eigenschap om een goede nachtrust te bevorderen.

Bergamot

Bergamot heeft een citrusachtige geur die toepasbaar is met deze grijze en deprimerende dagen. De geur werkt verfrissend, kalmerend en opbeurend. Bergamot helpt bij spanningen, rusteloosheid en somberheid. De geur is ideaal voor mensen die behoefte hebben aan mentale helderheid en productiviteit.

Bergamot
Bergamot werkt niet enkel kalmerend, maar ook verfrissend door de citrusachtige geur.

Kamille

Kamille heeft een milde, kalmerende geur. De geur kan helpen om stress en spanning te verminderen en het gevoel van rust te bevorderen. Kamillegeur is ideaal om toe te passen voor het slapen gaan of tijdens een meditatie.

Rozen

Rozengeur wordt vaak geassocieerd met romantiek en heeft ook een rustgevend effect op de geest. Het is een veelgebruikte geur in huis, met name in cosmetische geuren.

Sandelhout

Sandelhout heeft een warme, houtachtige geur die perfect is om rust en een serene sfeer in huis te creëren. Het heeft een herkenbare houtgeur die doet denken aan vers gesneden hout of zelfs een bosachtige omgeving. Het is geen overweldigende geur, eerder kalmerend en rustgevend.

Cederhout

Cederhout heeft tonen van warmte en diepte. De natuurlijke, aardse geur doet men denken aan een bos. Ondanks het houtachtige karakter heeft cederhout ook frisse tonen. Het heeft daardoor een verkoelend effect en kan worden omschreven als schoon en verfrissend.

Patchoeli

Patchoeli heeft een aardse, houtachtige geur die kalmerende eigenschappen bevat. De geur kan helpen stress te verminderen, de hartslag te verlagen en de geest te kalmeren. De geur kan ook helpen bij het verminderen van slapeloosheid en angstklachten.

Patchouli
Patchoeli is een prachtig plantje, welke daarnaast een heerlijke geur afgeeft.

Geuren toepassen in Huis

Er zijn verschillende manieren om de geuren toe te passen in huis. Welke toepassingen heb je al in huis en wat zou je nog graag proberen?

Verdampen

Een van de populairste geurtoepassingen is etherische olie. Verdamp de etherische olie in een aromabrander of aromadiffuser. Heb je deze artikelen nog niet in huis? Je kunt zelfs met een kom heet water de geur van etherische olie door je huis laten stromen.

Aromastone

Een andere toepassing voor het gebruik etherische olie is de aromastone. Dit is een decoratieve steen die je kunt gebruiken om de geur effectief te laten werken. Plaats een paar druppels van je favoriete geur op de aromastone en geniet van de kalmerende werking. Het is perfect voor het creëren van een rustige omgeving tijdens het mediteren, het lezen van een boek of om gewoon tot rust te komen na een lange intensieve dag.

In bad

Een warm bad is volgens ons niet compleet zonder lekkere geur. Voeg een paar druppels lavendelolie, kamilleolie of eucalyptusolie toe aan het badwater om een rustgevende sfeer te creëren. Een warm bad met etherische olie helpt om beter te slapen en je zenuwen te kalmeren. De prikkelarme ruimte van een badkamer werkt daarnaast goed om je af te kunnen sluiten van de hectiek in huis of even niet aan die smartphone te denken.

Heb je geen bad ter beschikking? Niet getreurd, je kunt verse eucalyptustakken in je douche hangen. Deze geven een heerlijke geur af door de stoom die vrij komt uit je douche.

Eucalyptus takken
Eucalyptustakken geven in combinatie met stoom een heerlijke geur af in je badkamer.

Op de huid

Je kunt een paar druppels van je favoriete etherische olie mengen met een huidolie (zoals amandelolie of jojobaolie) en dit rechtstreeks op je huid brengen. Geef je handen een massage of vraag je partner de geuren toe te passen op de huid. De oliën worden snel opgenomen en kunnen direct een kalmerende werking op je lichaam en geest hebben. Heb je een gevoelige huid? Het is altijd raadzaam om een test te doen op een kleine plek, voordat je de olie grootschalig gebruikt.

Linnenspray

Allerlaatst een persoonlijke favoriet. De ontspannende geuren kunnen niet weg blijven uit je slaapkamer. Een effectieve manier om de geuren in je slaapkamer te verspreiden is door een linnenspray te gebruiken. Hiervoor meng je een paar druppels etherische olie (op gevoel) met een sprayflacon water. Vernevel de spray op je bedlinnen en geniet de gehele nacht van een ontspannen geur, als deze geur je niet al direct in slaap doet vallen!

Relaxen in huis
Creëer een zen-moment voor jezelf door te genieten van rustgevende geuren.

Conclusie

Bovenstaand overzicht van rustgevende geuren in huis helpt je om een keuze te maken voor een ontspannende geur. Wij zijn benieuwd naar jouw definitie van een ontspannende geur, dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Zijn er geuren die bepaalde gevoelens opwekken en je terug laten keren naar een mooi moment? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring en wensen je veel rust en ontspanning toe.

Veelgestelde vragen over Geuren in Huis

Heb je vragen over geurproducten, dan verwijzen we je graag naar onze vraag en antwoord pagina. Op die pagina vind je veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.

Hoi ik ben Lisanne! In mijn baan als social worker ben ik met veel mensen in contact om hen te helpen met hun week- en wooninvulling. Ik word er blij van om mensen te helpen met het creëren van een fijne thuiservaring. Ik lees daarnaast graag over interieur en styling advies. Op Fijnvoorthuis.nl wil ik ook anderen hiermee helpen, online. Mijn vriend Perry is handig met websites en samen hopen wij jou te helpen met jouw woonwensen.

Plaats een reactie