geuren in huis

De beste geuren voor in de keuken: natuurlijk, huiselijk en fris

De keuken is vaak het hart van het huis. Het is de plek waar gekookt en geleefd wordt, waar je de dag begint of zelfs afsluit samen, met je gezin of met vrienden. Je geeft daar je huisdieren te eten, maar er wordt ook huiswerk gemaakt aan de keukentafel, of een spelletje gespeeld. Maar eerlijk is eerlijk: niet elke geur uit de keuken is even prettig. Denk aan aangebakken etenslucht, de geur van bloemkool of boerenkool en de restjes knoflook in de lucht. Gelukkig kun je met natuurlijke geuren en subtiele aroma’s je keuken omtoveren tot een plek waar het altijd fijn ruikt. En dat kan met geurstokjes, kaarsen, wierook of een geurbrander met etherische olie.

Welke geuren werken goed in de keuken?

Er zijn heel veel geuren om uit te kiezen, maar welke passen nu het beste bij je keuken die het een echt thuis maken of die je het gevoel geven alsof je in een van die spiksplinternieuw toonzaalkeukens staat. Geuren die heel goed bij je keuken passen variëren van warme appel en kaneel geuren tot aan het frisse van citroen of eucalyptus.

Appel en kaneel: huiselijk en nostalgisch

De geur van appel en kaneel is als een warme deken voor je huis. Het roept herinneringen op aan versgebakken appeltaart, herfstige zondagen en gezellige familiemomenten. Deze combinatie is perfect om een uitnodigende, knusse sfeer te creëren in de keuken. Appel-kaneel geurkaarsen en geurstokjes geven het hele jaar door een warme, zoete sfeer met een vleugje nostalgie.

Citrus: fris, schoon en verkwikkend

Citroen, sinaasappel, mandarijn en grapefruit zijn dé klassiekers als het gaat om frisse keukengeuren. Bovendien verdrijven ze ‘nare’ luchtjes en geven je keuken een schone indruk. En voor jou is het fijn, want de geur van citrus kan je energie geven, alleen maar door het te ruiken. Citrusgeuren zijn ideaal in de ochtend of na het koken van sterk geurende gerechten.

Eucalyptus & munt: fris en zuiverend

Een geurcombinatie voor iedereen die van frisheid houdt is eucalyptus en munt. Deze geurcombinatie neutraliseert kookluchtjes. Zeker na het koken van vis of kruidige gerechten werken deze geuren als een natuurlijke luchtreiniger. Ook fijn in de zomer, want ze geven een verkoelend effect.

Rozemarijn en tijm: kruidig en warm

Ben jij echt van Italiaanse keuken en hou je van een gezellige, huiselijke sfeer. Deze geuren kunnen een rustgevend effect hebben en passen perfect bij de geur van vers brood of stoofpotten. Geurkaarsen met rozemarijn of tijm geven een subtiele en sfeervolle geur aan de keuken.

Vanille: warm en troostend

Een klassieker die zo goed bij de keuken past is vanille! De geur van versgebakken cake en pudding. Vanille geeft de keuken een zoete, uitnodigende geur. Ideaal voor de wintermaanden of als je gasten verwacht. Ook lekker in combinatie met appel en kaneel.

Lavendel: kalm en opgeruimd

Je zou dit misschien eerder voor een andere ruimte in huis kiezen, want lavendel is misschien niet de meest voor de hand liggende keukenlucht. Het past perfect bij een landelijke of rustieke keuken met een tuin. Of als je de geur van de Provence gewoon in huis wil halen natuurlijk.

Natuurlijke geurverdrijvers voor de keuken

Ga je een nieuwe keuken kopen dan denk je natuurlijk aan de heerlijke geuren die je er gaat produceren en niet aan de geuren die blijven hangen na het koken en je dus eerst moet neutraliseren. Daarom vast wat tips om die nieuwe keuken fris en fruitig te laten ruiken. Geuren neutraliseren doe je het beste met natuurlijke middelen:

– zet een schaaltje baking soda op het aanrecht of in de koelkast om geurtjes te absorberen;

– kook een pannetje water met citroen- en sinaasappelschillen en een takje rozemarijn en laat de geur verspreiden door de keuken;

– gebruik een oliebrander met etherische olie van tea tree of citroen.

Extra tip: combineer geuren per seizoen om zo je huis het hele jaar door met de natuur mee te laten veranderen.

– lente: citroen, munt, eucalyptus;

– zomer: grapefruit, basilicum, limoen;

– herfst: kaneel, kruidnagel, sinaasappel;

– winter: vanille, den, steranijs.

Sfeer en geur gaan hand in hand

Geuren doen meer dan alleen lekker ruiken; ze beïnvloeden je stemming, roepen herinneringen sneller op dan geluiden en geven een gevoel van thuis. Geuren kunnen dus heel goed zijn voor je humeur! Kies daarom bewust voor natuurlijke geuren in de keuken en maak van dit functionele vertrek een sfeervolle plek waar iedereen graag samenkomt. Met geurstokjes, een geurkaars of een druppel olie in de brander laat je jouw keuken ruiken naar gezelligheid.

Maak het zelf!

Nog leuker: maak zelf eens geurstokjes voor de keuken! Dat is ook nog eens een leuke activiteit om met vriendinnen of de kinderen te doen. Begin met een klein vaasje of flesje met smalle hals. Vul dit voor twee derde met een mengsel van een lichte draagolie (zoals amandel- of jojobaolie) en wat alcohol (zoals wodka) om de geur beter te verspreiden. Voeg vervolgens 20 tot 30 druppels etherische olie toe, bijvoorbeeld citroen, kaneel, lavendel of rozemarijn, afhankelijk van het seizoen of je voorkeur. Steek 5 à 6 bamboestokjes in het mengsel en draai ze elke paar dagen om voor een frisse geurboost. Zo heb je in een handomdraai natuurlijke en sfeervolle geurstokjes, helemaal op maat voor jouw keuken! Dat is lekker en je kan ze helemaal zelf maken, zoals jij de geur het allerlekkerste vindt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *